postheadericon Przepis na bitą śmietanę

Dzisiaj bardzo szybko możemy przyozdobić nasze desery, takie jak np. lody czy ciasta bitą śmietaną. Ot, wystarczy kupić gotową bitą śmietanę w sprayu, albo szybciutko przyrządzić tę w proszku. Wiele osób uważa jednak, że te oferowane bite śmietany w sklepach wcale nie są prawdziwe. Dlatego w wielu polskich domach bita śmietana przyrządzana jest w pełni samodzielnie. Jak to zrobić? Przepis wcale nie jest taki trudny. Dobrze przygotowana własnoręcznie bita śmietana zawsze jest pyszna i bardzo delikatna. Najlepiej spożywać ją od razu. Wtedy smakuje najlepiej.

Co będzie potrzebne do przygotowania bitej śmietany? Niezbędna będzie śmietana kremówka (śmietanka 30% albo śmietanka 36%). Musi być bardzo dobrze schłodzona. Potrzebne będą również inne składniki: 2-3 płaskie łyżki cukru zwykłego albo cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego (może być także kilka kropel aromatu waniliowego), ½ łyżeczki soku z cytryny. Bitą śmietaną najlepiej przygotowywać w metalowej misce. Wtedy bardzo również schłodzić… miskę. Wówczas przygotowanie bitej śmietanki będzie o wiele łatwiejsze.

Schłodzoną śmietanę należy ubijać w misce rózgą, albo łatwiej i szybciej – ubijać mikserem. Gdy śmietana nieco zgęstnieje, należy dodać pozostałe składniki, takie jak cukier i sok z cytryny. Śmietanę należy ubić na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła ona z miski, gdy przekręcimy ją do góry nogami. I koniec – tradycyjna bita śmietana gotowa. Teraz trzeba ją włożyć do lodówki, jeżeli ma być podana potem, ale najlepiej spożywać ją od razu.