postheadericon Bita śmietana jako krem do ciasta

Bita śmietana spożywana pod każdą postacią smakuje po prostu wspaniale. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby tego dodatku do deseru. Bita śmietana świetnie pasuje do lodów, owoców, galaretek czy jako dodatek do ciast lub tortów. Śmietana to jednak świetny składnik ciasta w formie kremu. Przygotowanie takiego kremu do ciasta wcale nie jest takie trudne. Warto jednak postarać się, ponieważ efekt będzie zaskakujący!

Co będzie potrzebne do przygotowania śmietanowego kremu do ciasta? Należy przygotować 0,5 litra śmietany kremówki, 2,5 grama żelatyny oraz pół szklanki wody. Tylko tyle składników wystarczy, aby przygotować wyjątkowy krem do ciasta.

Żelatynę należy wymieszać bardzo dokładnie z wodą. Gdy nieco napęcznieje, należy dosypać cukier. Wszystko trzeba podgrzać (ale nie doprowadzić do gotowania!). całość należy pozostawić do wystygnięcia. Masę trzeba wlewać do miksera, który już miksuje. Wszystko po dokładnym wymieszaniu, należy od razu wylać na ciasto. Taki krem świetnie będzie pasował do ciasta z owocami, np. świeżymi truskawkami lub malinami. Warto wypróbować takie połączenie. Rodzina oraz goście z pewnością będą takim deserem zachwyceni. I trudno będzie im się dziwić. To przepyszny deser, który na długo pozostanie wszystkim w pamięci.